Anthropology of food in RBAs

trajectories under debate

Authors

  • Mônica Chaves Abdala Universidade Federal de Uberlândia
  • Claude Papavero Universidade de São Paulo

Keywords:

Antthropology of Food, Academic trajectory, SSAN

Abstract

The purpose of this narrative is to ponder about Janine Collaço's trajectory in the context of structuring the field of Food Anthropology in Brazil and understanding her active participation in this process and in the construction of working groups on the topic, organized at the Brazilian Anthropology Meetings.

References

Collaço JHL., Menasche R., Roim TPB. Trajetórias da Antropologia da Alimentação no Brasil. Rev. de Alim. Cult. Américas - RACA. Jan./Jul, 2024; 5(1):4-24.

Collaço JHL. Restaurantes de comida rápida: notas sobre uma região do centro da cidade de São Paulo. In: Maciel ME, Gomberg E, editores. Temas em cultura e alimentação. São Cristovão: Editora UFS, Aracaju: Fundação Oviedo Teixeira; 2007.

Collaço JHL. Restaurantes de comida rápida. Soluções à moda da casa [dissertação]. São Paulo: FFLCH, Universidade de São Paulo; 2003.

Collaço JHL. Collaço JHL. Saberes e memórias: cozinha italiana e construção identitária em São Paulo [tese]. São Paulo: FFLCH, Universidade de São Paulo; 2009.

Collaço JHL. Relatório Técnico. Estágio de Pós-Doutoramento no Brasil e no Exterior. Goiânia. 2019.

Published

2025-12-23

How to Cite

1.
Abdala MC, Papavero C. Anthropology of food in RBAs: trajectories under debate. Rev. Alim. Cult. Amer [Internet]. 2025 Dec. 23 [cited 2025 Dec. 28];6(2):100-5. Available from: https://raca.fiocruz.br/index.php/raca/article/view/207

Issue

Section

Relatos de experiência de pesquisa/ Narrativa