Food and Nutritional Security of the brazilian population in pandemic times: who is Nutrition science for?

Authors

  • Karen Hofmann de Oliveira Fundação Estatal de Saúde da Família (FESF-SUS)/Fiocruz
  • Carla Elisa Santana Soares Preceptora de NASF no Programa de Residência Multiprofissional em Saúde da Família - FESF-SUS/FIOCRUZ
  • Joyce Naiara de Paiva Lima Apoiadora de Núcleo de Nutrição no Programa de Residência Multiprofissional em Saúde da Família - FESF-SUS/FIOCRUZ

DOI:

https://doi.org/10.35953/raca.v2i2.78

Keywords:

Food and nutritional security; Public health; Nutrition programs and policies

Abstract

In the context of the pandemic caused by COVID-19, the field of nutrition has highlighted some knowledge such as the production of immunoprotective foods, healthy eating and manual of good food hygiene practices. On the other hand, we ask ourselves: does the population have access to food? In this sense, this work is characterized as an essay that aims to reflect on this question, analyzing barriers encountered by the Brazilian population for access to food in the context of the pandemic. The difficulty of access to adequate food will negatively influence food consumption. Therefore, it is necessary to assess all the factors that guide access to food, whether economic, political, social and structural, considering the importance of urgent government measures to guarantee the basic right to food.There are already documents suggesting strategies to fight hunger in this pandemic scenario, the main actions being the creation of basic income for the vulnerable population; stimulating the production of food by family farming; provide peripheral regions with access to these foods and the creation and strengthening of policies that aim to guarantee the Human Right to Adequate Food for the entire population.

Author Biographies

Karen Hofmann de Oliveira, Fundação Estatal de Saúde da Família (FESF-SUS)/Fiocruz

Nutricionista

Especialista em Saúde Coletiva pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul

Residente em Saúde da Família no Programa de Residência Multiprofissional em Saúde da Família - FESF-SUS/FIOCRUZ

Carla Elisa Santana Soares, Preceptora de NASF no Programa de Residência Multiprofissional em Saúde da Família - FESF-SUS/FIOCRUZ

Professora de Educação Física - Universidade Estadual de Feira de Santana Especialista em Saúde da Família - Programa Integrado de Residências FESF-SUS/FIOCRUZ. Preceptora de NASF no Programa de Residência Multiprofissional em Saúde da Família - FESF-SUS/FIOCRUZ

Joyce Naiara de Paiva Lima, Apoiadora de Núcleo de Nutrição no Programa de Residência Multiprofissional em Saúde da Família - FESF-SUS/FIOCRUZ

Nutricionista. Especialista em Micropolítica da Gestão em Saúde pela Universidade Federal Fluminense. Especialista em Saúde Coletiva pela Universidade Federal da Bahia. Sanitarista do Centro de Informações Estratégicas de Vigilância em Saúde do Estado da Bahia. Apoiadora de Núcleo de Nutrição no Programa de Residência Multiprofissional em Saúde da Família - FESF-SUS/FIOCRUZ

Published

2020-12-31

How to Cite

1.
de Oliveira KH, Soares CES, Lima JN de P. Food and Nutritional Security of the brazilian population in pandemic times: who is Nutrition science for?. Rev. Alim. Cult. Amer [Internet]. 2020 Dec. 31 [cited 2025 Mar. 11];2(2):151-64. Available from: https://raca.fiocruz.br/index.php/raca/article/view/78