Food and nutritional (IN)Security and its associations with sociodemographic conditions in the Gilson Coelho residential area in Bom Jesus-PI during the Covid-19 pandemic

Authors

  • martha neves
  • Ana Maria Segall Corrêa
  • Danielle Cabrini

DOI:

https://doi.org/10.35953/raca.v5i1.191

Keywords:

Income, COVID-19, Food Security, Public Policies

Abstract

Social isolation was the UN's main recommendation to prevent the COVID-19 respiratory infection, causing serious impacts in the Northeast region of Brazil, such as the closure of businesses, an increase in unemployment and a drop in family income. To minimize the economic effects, the federal government implemented emergency aid, but this was not enough to combat poverty and inequalities during the pandemic. The study carried out at Residencial Gilson Coelho, in Bom Jesus-PI, during the pandemic, analyzed food insecurity and its relationship with sociodemographic characteristics and participation in government income transfer programs. The results showed that 88.7% of family heads were women, 82.9% were black or mixed race and 44.9% had low levels of education. Furthermore, 27% have a family income of less than R$550. Still, 85% of the population lives with some level of food insecurity, with 17.2% of households facing severe food insecurity. The pandemic highlighted the need for effective and agile public policies to tackle the disease, especially in vulnerable groups. Poverty reduction must be approached in a multidimensional way and with measures adapted to the reality of each audience.

Author Biographies

martha neves

Mestre em Políticas Públicas em Saúde da Escola de Governo da Fiocruz. Secretaria de Estado de Educação do Distrito Federal. Brasília, Distrito Federal. Brasil

Ana Maria Segall Corrêa

Doutora em Saúde Coletiva. Universidade Estadual de Campinas-SP. São Paulo. Brasil. E-mail: amsegall@uol.com.br. ORCID: https://orcid.org/0000-0003-0140-064X

Danielle Cabrini

Doutora em Saúde Coletiva/Saúde da Criança e da Mulher. Universidade Federal do Espírito Santo Centro de Ciências da Saúde.  Espírito Santo.  Brasil.  E-mail:  danielle.cabrini@ufes.br.  ORCID: https://orcid.org/0000-0002-4653-9672

References

Panigassi et al. Insegurança alimentar como indicador de iniqüidade: Análise de inquérito populacional. Cad Saude Publica. 2008;24(10):2376–84.

Costa et al. Insegurança alimentar em agricultores: violação do direito humano à alimentação adequada. Cad Saúde Coletiva. 2021;29(1):122–32.

Corrêa AMS. Insegurança alimentar medida a partir da percepção das pessoas. Estud Avancados. 2007;21(60):143–54.

Martins APB. Impacto do Programa Bolsa Família sobre a aquisição de alimentos em famílias brasileiras de baixa renda. 2013;123.

Cardoso BB. A implementação do Auxílio Emergencial como medida excepcional de proteção social. Rev Adm Pública. 2020;54(4):1052–63.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa de Orçamentos Familiares 2017-2018: análise da segurança alimentar no Brasil. Pesquisa de orçamentos familiares 2017-2018: análise da segurança alimentar no Brasil. 2020.

Pérez-Escamilla R, Segall-Corrêa AM. Food insecurity measurement and indicators. Rev Nutr. 2008;21(SUPPL.):15–26.

Rede PENSSAN. Insegurança Alimentar e Covid-19 no Brasil. Suplemento I: Insegurança Alimentar nos estados 2022. 65 p. Available at: https://agroecologia.org.br/2022/09/14/inseguranca-alimentar-nos-estados-suplemento-i-rede-penssan/

SARDINHA, L. M. V. Escala Brasileira de Insegurança Alimentar – EBIA: análise psicométrica de uma dimensão da Segurança Alimentar e Nutricional Estudo Técnico No 01/2014, Brasília, 2014. Disponível em: <https://fpabramo.org.br/acervosocial/estante/escala-brasileira-de-inseguranca-alimentar-ebia-analise-psicometrica-de-uma-dimensao-da-seguranca-alimentar-e-nutricional/>. Acesso em: 01 Jul 2024.

Zulaikha S. No 主観的健康感を中心とした在宅高齢者における 健康関連指標に関する共分散構造分析Title. Rev Bras Ergon. 2016;9(2):10. Available at: https://www.infodesign.org.br/infodesign/article/view/355%0Ahttp://www.abergo.org.br/revista/index.php/ae/article/view/731%0Ahttp://www.abergo.org.br/revista/index.php/ae/article/view/269%0Ahttp://www.abergo.org.br/revista/index.php/ae/article/view/106

Natalino M, Pinheiro MB. Proteção social aos mais vulneráveis em contexto de pandemia: algumas limitações práticas de auxílio emergencial e a adequação dos benefícios eventuais como instrumento complementar de política socioassistencial TT - Nota Técnica n. 67 (Disoc): Proteção. Nota Técnica / IPEA Disoc. 2020;67:16. Available at: http://repositorio.ipea.gov.br/bitstream/11058/9987/1/NT_19_Dinte_Covid_19 e medidas legais.pdf%0Ahttp://repositorio.ipea.gov.br/bitstream/11058/9999/1/NT_67_Disoc_Protecao Social aos Mais Vulneraveis em Contexto de Pandemia.pdf

Published

2024-09-06

How to Cite

1.
neves martha, Corrêa AMS, Cabrini D. Food and nutritional (IN)Security and its associations with sociodemographic conditions in the Gilson Coelho residential area in Bom Jesus-PI during the Covid-19 pandemic. Rev. Alim. Cult. Amer [Internet]. 2024 Sep. 6 [cited 2024 Nov. 21];5(1):25-4. Available from: https://raca.fiocruz.br/index.php/raca/article/view/191

Issue

Section

Article