"Even Covid-19 Passed Directly”: Resistance And Resilience Of Agroecological Families In The Central Sertão Of Ceará

Authors

  • Maria Neila Ferreira dos Santos Centro de Estudos do Trabalho e de Assessoria ao Trabalhador e à Trabalhadora
  • Denise Oliveira e Silva Fundação Oswaldo Cruz
  • Erica Ell Fundação Oswaldo Cruz

DOI:

https://doi.org/10.35953/raca.v4i2.177

Keywords:

Sustainable Agriculture, Food Sovereignty, Food and Nutrition Security, Women

Abstract

The world is living in tortuous times, immersed in various social, economic, political, environmental, food crises and recently a public health crisis caused by the SARSCoV-2 virus, which cannot be considered as separate problems. Rethinking the agri-food system using an agroecological- based model presents itself as a solution for overcoming this document. The objective of this document was to analyze the strategies of resistance and resilience of sovereignty and food and nutritional security of farming families that are part of the Agroecological Farmers Network of the Central Sertão of Ceará, in the context of the COVID-19 pandemic. Social representations were used as a methodological path, in addition to the application of questionnaires, interviews and a workshop with a focus group with farmers who are part of the Network. The results indicate that agroecology was the path of resistance and resilience adopted by families to guarantee food sovereignty and health, with the production of agroecological food for self-consumption helping to overcome hunger and food insecurity, supported by a territorialized strategy. The leading participation of women, organization and network work enabled farming families to build skills, exchange experiences and jointly build strategies to overcome the adversities they faced.

References

Altieri MA, Nicholls CI. Do modelo agroquímico à agroecologia: a busca por sistemas alimentares saudáveis e resilientes em tempos de COVID-19. Desenvolv e Meio Ambient. 2021;57:245–57.

FAO. El Estado de Seguridad Alimentaria y la Seguridad Nutricion en em Mundo. 2023. 337.

Costa LA da, Marques A de A, Sampaio JRF, Santana WJ de, Rocha EMB. Insegurança alimentar em agricultores: violação do direito humano à alimentação adequada. Cad Saúde Coletiva. 2021;29(1):122–32.

Azevedo MM, Corrêa AMS, Ferreira MBR. Estudo do Conceito e Percepção de Segurança Alimentar e Nutricional entre os Guarani no Estado de São Paulo. Qual Vida e Cult Aliment Ipês Editor. 2009;167–76.

Campelo T, Bortoletto AP. Da fome à fome: diálogos com Josué de Castro. Elefante. 2022. 216 p.

Silva DO e, Nilson E, Ell E. As dimensões de sustentabilidade, resiliência e inclusão: aproximações necessárias para a compreensão dos sistemas alimentares globais contemporâneos. Cad Cris - Inf sobre Saúde Glob e Dipl da Saúde. 2021;10/2022(July):44–6.

De Oliveira TC, Collado AC, Tavares ED, Curado FF, Dos Santos A da S. Agroecologia: um caminho para a segurança alimentar e nutricional de famílias agricultoras. Brazilian J Dev. 2023;9(3):10662–73.

Wanderley M de NB. O campesinato brasileiro: Uma história de resistência. Rev Econ e Sociol Rural [Internet]. 2014 [cited 2021 Jul 25];52(suppl 1):25–44. Available from: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-20032014000600002&lng=pt&tlng=pt

Silva EM da, Reis LL de M, Couto V de A. Agricultura familiar na Bahia: uma análise dos dados do Censo Agropecuário. Rev Econ. 2017;2020.

Minayo MC de S. O Desafio do Conhecimento: pesquisa qualitativa em saúde. 14th ed. Hucitec, editor. São Paulo; 2014. 407 p.

Machado JMH, Martins W de J, Souza M do S de, Fenner ALD, Silveira M, Machado A de A. Territórios saudáveis e sustentáveis: contribuição para saúde coletiva, desenvolvimento sustentável e governança territorial. 2017;28(2):243–9.

Santiago F, Jalfim F. O sistema Bioágua Familiar. Capital Experiências Lições para o Desenvolv em Moçambique e no Bras. 2017;2:22–7.

Wanderley M de NB. O campesinato brasileiro: Uma história de resistência. Rev Econ e Sociol Rural. 2014;52:25–44.

Paula NF de, Bezerra I, Paula NM. Saúde coletiva e agroecologia: necessárias conexões para materializar sistemas alimentares sustentáveis e saudáveis. Saúde em Debate. 2022;46(spe2):262–76.

REDE PENSSAN RB de P em S e SA. II Inquérito Nacional sobre Insegurança Alimentar no Contexto da Pandemia da Covid-19 no Brasil – II VIGISAN. Vol. 2. 2022. 112 p.

REDE PENSSAN RB de P em S e SA-. Suplemento - Suplemento I Insegurança Alimentar nos estados - II VIGISAN Inquérito Nacional sobre Insegurança Alimentar no Contexto da Pandemia da Covid-19 no Brasil. 2022. 66 p.

Siliprandi E. Agroecologia, agricultura familiar e mulheres rurais. Rev Bras Agroecol. 2007;2(1):845–9.

Esmeraldo; GGSL, Camurça AM, Viana LA, Abrantes; KK de J. Mulheres camponesas e quintais: anúncio de esperança e re(existência) para a vida planetária. In: Editora da UnB, editor. Análise de práticas contra hegemônicas na formação dos profissionais de Ciências Agrárias: reflexões sobre o Programa Residência Agrária. Brasil; 2017. p. 321–30.

Published

2024-02-23

How to Cite

Ferreira dos Santos, M. N., Silva, D. O. e, & Ell, E. (2024). "Even Covid-19 Passed Directly”: Resistance And Resilience Of Agroecological Families In The Central Sertão Of Ceará. The Journal of Food and Culture of the Americas, 4(2), 30–50. https://doi.org/10.35953/raca.v4i2.177