This study aims to understand how health professionals mean obesity in their bodies. The narratives were obtained from a minimum script of questions about obesity allowing to deepen the theme in the view of obese and nonobese health workers working in a public health institution in Salvador, Bahia. Hans-George Gadamer's hermeneutic-dialectical thinking had inspired the analysis of narratives in an attempt to understand and interpret obesity guided by the phenomenological perspective. The study reveals frustrated experiences of weight loss whose suffering is intensified by the feeling of weakness to take care of themselves, the weight of the disapproving look of the other, also a healthcare professional, allied to the marketing logic that also blames the subject for his obesity. It is concluded that obesity is felt as a transgression of body norms in society and the world of work, as it results in feelings of inadequacy of obese subjects, manifesting itself as a form of occupational fatophobia

Authors

  • Kênya Lima de Araújo Universidade Federal do Tocantins https://orcid.org/0000-0001-9913-7485
  • Maria do Carmo Soares de Freitas Universidade Federal da Bahia
  • Paulo Gilvane Lopes Pena Universidade Federal da Bahia

DOI:

https://doi.org/10.35953/raca.v4i2.171

Keywords:

Hermeneutics and Obesity, Obesity Phenomenology, Obesity in Health Professionals

Abstract

This study aims to understand how health professionals mean obesity in their bodies. The narratives were obtained from a minimum script of questions about obesity allowing to deepen the theme in the view of obese and nonobese health workers working in a public health institution in Salvador, Bahia. Hans-George Gadamer's hermeneutic-dialectical thinking had inspired the analysis of narratives in an attempt to understand and interpret obesity guided by the phenomenological perspective. The study reveals frustrated experiences of weight loss whose suffering is intensified by the feeling of weakness to take care of themselves, the weight of the disapproving look of the other, also a healthcare professional, allied to the marketing logic that also blames the subject for his obesity. It is concluded that obesity is felt as a transgression of body norms in society and the world of work, as it results in feelings of inadequacy of obese subjects, manifesting itself as a form of occupational fatophobia.

References

World Health Organization. Obesity and overweight. Disponível em: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/. Fact sheet, 16, Feb 2018. Acesso em 05/06/2019.

Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância em Saúde. Departamento de Vigilância de Doenças e Agravos não Transmissíveis e Promoção da Saúde. Vigitel Brasil 2016: vigilância de fatores de risco e proteção para doenças crônicas por inquérito telefônico. Brasília: Ministério da Saúde, 2017.

Salvador, Secretaria Municipal da Saúde do Salvador (SMS SSA). Diretoria Estratégica de Planejamento e Gestão (DEPG). Plano Municipal de Saúde do Salvador 2018-2021 / Secretaria Municipal da Saúde. Diretoria Estratégica de Planejamento e Gestão: Salvador, 2018. 231 p.

Gadamer, HG. Verdade e método. Tradução de Flávio Paulo Meurer; revisão da tradução de Enio Paulo Giachini.15 ed. – Petrópolis, RJ: Vozes, 2015.

Goffman, E. Estigma: Notas Sobre A Manipulação Da Identidade Deteriorada. Rio De Janeiro: LTC; 1988.

Benjamin, W. 1892-1940. A obra de arte na era de sua reprodutibilidade técnica / Walter Benjamin; organização e prefácio Márcio Seligmman-Silva; tradução Gabriel Valladão Silva. – Porto Alegre, RS: L&PM, 2017. 176p.

Sombra, L. Fundamentos hermenêuticos e críticos do narrativo. In: Narrativas sobre o comer no mundo da vida / Maria do Carmo Soares de Freitas, Denise Oliveira e Silva, Organizadoras. – Salvador: EDUFBA, 2014. p.09-31.

Moreno Pestaña, JL. Moral corporal, transtornos alimentarios y classe social. Centro de Investigaciones Sociológicas. 1ed. Montalbán, Madrid, 2010.

Heidegger, M. (1889-1976). Introdução à Filosofia/ Martin Heidegger; tradução Marco Antonio Casanova; revisão de tradução Eurides Avance de Souza; revisão técnica Tito Lívio Cruz Romão. – São Paulo: Martins Fontes, 2008.

Canguilhem, G. O Normal e o Patológico. Rio de Janeiro: Forense Universitária,1978.

Araujo, KL; Pena, PGL; Freitas, MCS. Sofrimento e preconceito: trajetórias percorridas por nutricionistas obesas em busca do emagrecimento. Ciênc. saúde coletiva, Rio de Janeiro, v. 20, n. 9, p. 2787-2796, Sep 2015.

Organização Pan Americana de Saúde. Alimentos e bebidas ultraprocessados na América Latina: tendências, efeito na obesidade e implicações para políticas públicas. Brasília, DF: OPAS; 2018

Góes, J. Hábitos alimentares: globalização ou diversidade? In: Escritas e narrativas sobre alimentação e cultura / Maria do Carmo Soares de Freitas, Gardênia Abreu Vieira Fontes, Nilce de Oliveira (Organizadoras). - Salvador: EDUFBA, 2008. 422 p.

Santos, A.M. Sociedade do consumo: criança e propaganda, uma relação que dá peso / Andréia Mendes dos Santos. – 2007. f.: il. Tese (doutorado) – Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul. Faculdade de Serviço Social. Programa de Pós-Graduação em Serviço Social. Porto Alegre, 2007.

Arnaiz, MG. Lás imágenes culturales de la publicidade alimentaria. In: Paradojas de la alimentación contemporânea. ICARIA Editorial, 2ed. Barcelona, 1996.

Costa, RC. Repercussões sociais no hábito alimentar dos obesos. Estud. psicol. (Campinas), Campinas, v. 29, n. 4, p. 509-518, Dec 2012. Acesso em 07/06/2019.

Ghaznavi, J.; Taylor, LD. Bones, body parts anda sexy appeal: na analysis of inspiration imagens on popular social media. Body Image, 2015, vol.14, p. 54-61.

Pepin, G.; Enderesz, N. Facebook, Instagram, Pinterest and co: body image and social media. Journal of Eating Disorders, 2015, vol.3, supl. 1.

Tiggemann, M; Slater, A. Facebook and body image concern in adolescente girls: a prospective study. Internacional Journal of Eating Disorders, 2017, vol. 50, supl. 1, p. 80-83.

Holland, G.; Tiggemann, M. A systematic review of the impact os the use of social networking sites on body image and disordered eating outcomes. Body image, 2016, vol.17, p. 100-110.

Holland, G.; Tiggemann, M. Strong beats skinny every time: disordered eating and compulsive exercise in woman who post fitspiration on Instagram. Internacional Journal of Eating Disorders, 2017, vol. 50, supl. 1, p. 80-83.

Kristeva, J. Sentido e contra-senso da revolta: poderes e limites da psicanálise I / Julia Kristeva; tradução de Ana Maria Scherer. – Rio de Janeiro: Rocco, 2000.

Minayo, MCS. O desafio do conhecimento. Pesquisa qualitativa em saúde. São Paulo: Hucitec, 2010.

Barthes, R. S/Z uma análise da novela Sarrasine de Honoré de Balzac. Tradução Lea Novais; Rio de Janeiro: Nova Fronteira, 1992.

Critelli, DM. Analítica do sentido: uma aproximação e interpretação do real de orientação fenomenológica / Dulce Mára Critelli. São Paulo: EDUC: Brasiliense, 1996. 140p.

Minayo, MCS. Ciência, técnica e arte: o desafio da pesquisa social. Pesquisa Social: teoria, método e criatividade / Suely Ferreira Deslandes, Otavio Cruz Neto, Romeu Gomes; Maria Cecília de Souza Minayo (organizadora). – Petrópolis, RJ: Vozes, 1994.

Lipschitz, DA. Screening for nutritional status in the elderly. Nutrition in Old Age, v. 21, n. 1, p. 55-67, 1994.

Santos, LAS. O corpo, o comer e a comida: um estudo sobre as práticas corporais e alimentares no mundo contemporâneo. Salvador: EDUFBA, 2008, 330 p.

Benjamin, W. 1892-1940. A obra de arte na era de sua reprodutibilidade técnica / Walter Benjamin; organização e prefácio Márcio Seligmman-Silva; tradução Gabriel Valladão Silva. – Porto Alegre, RS: L&PM, 2017. 176p.

Schafer, MH., Ferraro, KF. (2011). The Stigma of Obesity: Does Perceived Weight Discrimination Affect Identity and Physical Health? Social Psychology Quarterly, 74(1), 76–97.

Gay, R. Fome: uma autobiografia do (meu) corpo / Roxane Gay; Tradução Alice Klesck. 1 ed. – São Paulo: Globo, 2017.

Francisco, LV., Diez-Garcia, RW. Abordagem terapêutica da obesidade: entre conceitos e preconceitos. DEMETRA, 2015; 10(3); 705-716.

Published

2024-02-23

How to Cite

de Araújo, K. L., Freitas, M. do C. S. de, & Pena, P. G. L. (2024). This study aims to understand how health professionals mean obesity in their bodies. The narratives were obtained from a minimum script of questions about obesity allowing to deepen the theme in the view of obese and nonobese health workers working in a public health institution in Salvador, Bahia. Hans-George Gadamer’s hermeneutic-dialectical thinking had inspired the analysis of narratives in an attempt to understand and interpret obesity guided by the phenomenological perspective. The study reveals frustrated experiences of weight loss whose suffering is intensified by the feeling of weakness to take care of themselves, the weight of the disapproving look of the other, also a healthcare professional, allied to the marketing logic that also blames the subject for his obesity. It is concluded that obesity is felt as a transgression of body norms in society and the world of work, as it results in feelings of inadequacy of obese subjects, manifesting itself as a form of occupational fatophobia. The Journal of Food and Culture of the Americas, 4(2), 141–156. https://doi.org/10.35953/raca.v4i2.171