Food systems, cooking, eating and culture

Authors

  • Erica Ell Oswaldo Cruz Foundation
  • Juliana Ubarana

DOI:

https://doi.org/10.35953/raca.v3i2.139

Keywords:

Alimentação, Segurança Alimentar, Cultura alimentar, Agroecologia, Sistemas Alimentares

Abstract

This essay aims to reflect on the relationship between contemporary food systems, cooking and eating. In today's society, eating consists of the important attitude of asking where what we eat comes from, how, under what conditions the meal was produced and prepared. It also means the need to take control of our eating habits from the culture in which we are inserted to decide what or how to grow and what we want to buy and eat. Inferring about these issues at the table is essential to exercise our food sovereignty and transform this movement into a political action and not just delegate to others the decision and control over the food that is available on our plates on a daily basis. Overcoming the food problems generated by Food Systems today requires the promotion of agroecology, opening spaces, minds and hearts to other development paths and also the establishment of policies that guide socially and environmentally sustainable food systems.

Keywords: Food Systems. Food. Food Culture. Agroecology. Food and nutrition security.

Author Biography

Erica Ell, Oswaldo Cruz Foundation

Phd in Environment and Development, Researcher at the Oswaldo Cruz Foundation.

References

CARVALHO, M.C.; LUZ, M. T. Simbolismo sobre"natural" na alimentação. Ciência & Saúde Coletiva, v. 16, n. 1, pp. 147-154, 2011.

MACIEL, Maria Eunice. Cultura e alimentação, ou o que têm a ver os macaquinhos de Koshima com Brillat-Savarin? Horizontes Antropológicos, 16, 2002.

DaMATTA, R. Sobre o simbolismo da comida no Brasil. Correio da Unesco, 15(7):21- 23, 1987.

FONTE, M. Food Systems, Consumption Models And Risk Perception In Late Modernity International Journal of Sociology of Agriculture and Food, 2002. Disponível em https://www.researchgate.net/publication/237120075_Food_Systems_Consumption_Models_And_Risk_Perception_In_Late_Modernity. Acesso em 26/12/2022.

LOUREIRO, C. F. B.; PEREIRA, C. S.; ACCIOLY, I. B.; COSTA, R. N. Pensamento Ambientalista numa sociedade em crise. Macaé, RJ: NUPEM/UFRJ, 2015.

Esteve. E. V. O negócio da comida: quem controla nossa alimentação? São Paulo: Expressão Popular, 2017. 269p

MENASCHE, Renata. MARQUES, Flávia Charão. ZANETTI, Cândida. Autoconsumo e segurança alimentar: a agricultura familiar a partir dos saberes e práticas da alimentação. Revista de Nutrição. Vol 21, Campinas, 2008.

AZEVEDO, E. Alimentação, Sociedade e Cultura; temas contemporâneos. Sociologias, Porto Alegre, ano 19, n. 44, 2017. P. 276-307.

CORADIN, L; SIMNSKY, A.; REIS, A. – Espécies Nativas da flora brasileira de valor econômico atual ou potencial: plantas para o futuro – Região Sul, Brasília: MMA, 2011.

MALASSIS, L. Économie agro-alimentaire. Économie rurale, v. 122, n. 1, p. 68-72, 1977.

VASCONCELOS, F.A.G. Josué de Castro e a Geografia da Fome no Brasil. Cadernos de Saúde Pública, v. 24, p. 2710-2717, 2008.

BURLANDY, L. A construção da política de segurança alimentar e nutricional no Brasil: estratégias e desafios para a promoção da intersetorialidade no âmbito federal de governo. Ciência & Saúde Coletiva, v. 14, p. 851-860, 2009.

KEPPLE, A. W. et al. O estado da segurança alimentar e nutricional no Brasil: agendas convergentes. 2015

NERI, M.C. A escalada da desigualdade- Qual foi o impacto da crise sobre a distribuição de renda e a pobreza? Rio de Janeiro: Fundação Getúlio Vargas, 2019.

SEGALLL-CORREA, A.N. Insegurança alimentar e fome no Brasil. Para além dos dados da POF 2018. Brasília: Cadernos do OBHA.Volume 2, 2020, 35-39p

LEVI-STRAUSS, C. Le Triangle Culinaire. Aix-en-Provence: l’Arc, n° 26, 1965.

KRAEMER, F.B.; et al. O discurso sobre a alimentação saudável como estratégia de biopoder. Physis: Revista de Saúde Coletiva, v. 24, p. 1337-1360, 2014.

ROHDEN, F. Vida saudável versus vida aprimorada: tecnologias biomédicas, processos de subjetivação e aprimoramento. Horizontes Antropológicos, n. 47, p. 29-60, 2017.

CASTIEL, L.D. Risco e hiperprevenção: o epidemiopoder e a promoção da saúde como prática biopolítica com formato religioso. Determinação social da saúde e reforma sanitária. Rio de Janeiro: Cebes, p. 161.

BAUDRILLARD, J. A sociedade de consumo. Rio de Janeiro: Elfos, 1995.

SWINBURN, B.; et al. The Global Syndemic of Obesity, Undernutrition, and Climate Change: The Lancet Commission report.Lancet. 2019, 393: 791-846.

SOUZA, A.M.; et al. Alimentos mais consumidos no Brasil: Inquérito nacional de alimentação 2008-2009. Rev. Saúde Pública, v. 47, supl. 1, 2013. pp. 190s-199s.

MALTA, D.C.; et al. Trends in prevalence of overweight and obesity in adults in 26 Brazilian state capitals and the Federal District from 2006 to 2012. Rev. Brasileira de Epidemiologia. v. 17, suppl 1 , 2014. p. 267-276.

BECK, U. A Reinvenção da Política: rumo a uma teoria da modernização reflexiva. In: Modernização Reflexiva: política, tradição e estética na ordem social moderna. São Paulo: Editora da Universidade Estadual Paulista, 1997.

BECK, U. Modernização reflexiva: política, tradição e estética na ordem social moderna. São Paulo: Editora Universidade Estadual Paulista, 1997.

LEONEL, A. MENASCHE, R. Comida, ato alimentar e outras reflexões consumidas. Contextos da Alimentação – Revista de Comportamento, Cultura e Sociedade Vol. 5 no 2 – julho de 2017, São Paulo: Centro Universitário Senac, 3-12p.

OXFAM. Por Trás das Marcas. Justiça Alimentar e as 10 Grandes empresas de alimentos e bebidas. Informativo da OXFAM 166, 26 de fevereiro de 2013.

VALENTE, F.L.S. Segurança Alimentar e Nutricional: transformando natureza em gente" in: VALENTE, F.L.S. Direito Humano à Alimentação – desafios e conquistas. 1ª ed. São Paulo, Cortez Editora, 2002. p. 103-136.

THE LANCET COMMISSION. Food in The Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on Healthy Diets From Sustainable Food Systems. Vol. 393 (10170), 2019.

MBEMBE, A. Necropolitica.Biopoder, soberania, estado de exceção, politica de morte. São Paulo: n-1 edições, 2018, 80p.

AZEVEDO, E., Pelicioni M.C.F. Agroecologia e promoção da saúde no Brasil. Rev Panam Salud Publica, 2012;31(4):290–5.

RIBEIRO; et al. agricultura urbana agroecológica - estratégia de promoção da saúde e segurança alimentar e nutricional Rev Bras Promoç Saúde, Fortaleza, 25(3): 381-388, jul./set., 2012.

WALL, K. A conciliação entre a vida profissional e a vida familiar em casais com filhos: perspectivas masculinas. In: Wall, K.; Aboim, S. & Cunha, V. (Coord.). A vida familiar no masculino: negociando velhas e novas masculinidades. Lisboa: Comissão para a Igualdade no Trabalho e no Emprego, 2010. p. 97-128.

ACOSTA, A. O Bem Viver: uma oportunidade para imaginar outros mundos. São paulo: Autonomia Literária, Elefante, 2016. 268 p.

Published

2023-01-01

How to Cite

1.
Ell E, Ubarana J. Food systems, cooking, eating and culture. Rev. Alim. Cult. Amer [Internet]. 2023 Jan. 1 [cited 2025 Mar. 10];3(2):147-75. Available from: https://raca.fiocruz.br/index.php/raca/article/view/139