Gift as a concept of socialization of Olubaje do Candomblé in RIDE - Distrito Federal
DOI:
https://doi.org/10.35953/raca.v3i2.136Keywords:
Candomble, Olubajé, Holy Food, Communal PracticesAbstract
In this article, the objective is to address the celebration of Olubajé from an experience lived in a Candomblé terreiro of the Integrated Development Region of the Federal District and Surroundings – Ride-DF. The methodology follows the path of the ethnographic approach and proposes to articulate the concept of gift of the anthropologist Marcel Mauss to the Olubaje party in the Candomblé of the Federal District, as a result of our field research of terreiros. In the terreiro lived in the Olubaje festival, there is an abundance of food that is offered free of charge to all those present, subverting the consumerist and utilitarian notion of current capitalism. It is also noticed that inside the terreiro in times of Olubaje, the Orisha that governs the house will not necessarily interfere with food choices. What will actually determine these choices are: the period, the parties and the orixás of each person. This lends even more to the conceptual explanation of communal giving without selfish intentions.
References
(1) Instituto do Patrimônio Histórico e Artístico Nacional - IPHAN. Terreiros do Distrito Federal e Entorno: Inventário Nacional de Referências Culturais. Brasília, DF: Iphan-DF, 2012.
(2) SABOURIN, Eric. Marcel Mauss: da dádiva à questão da reciprocidade. Caxambu, Minas Gerais: Sessão Especial “Marcel Mauss e as Ciências Sociais” do XXX Encontro Anual da Anpocs - Revista brasileira de ciências sociais - vol. 23 nº. 66, fevereiro/2008.
(3) GEERTZ, Clifford. Local Knowledge: Further Essays Interpretive Antropology: New York, NY. Basic Book, 1983.
(4) MANDARINO, Ana Cristina de Souza & GOMBERG, Estélio & FLORES, Reginaldo Daniel. Olubajé: ritual de ações terapêuticas e de comensalidades no Candomblé - In FREITAS, MCS., FONTES, GAV., and OLIVEIRA, N., Orgs. Escritas e narrativas sobre alimentação e cultura. Salvador: EDUFBA, 2008. 422 p. ISBN 978-85-232-0543-0.
(5) NOVAES, Luciana de Castro Nunes. As panelas das Feiticeiras - Uma etnografia do segredo e ritual de Iyami no Candomblé. Salvador: Dissertação de Mestrado apresentada ao Programa Multidisciplinar de Pós-Graduação em Estudos Étnicos e Africanos da Universidade Federal da Bahia, como requisito parcial para a obtenção do título de Mestre em Estudos Étnicos e Africanos, 2012.
(6) MANDARINO, Ana Cristina de Souza & GOMBERG, Estélio. (org.) Leituras afro-brasileiras: territórios, religiosidades e saúde. São Cristóvão, Salvador: UFS; EDUFBA, 2009.
(7) BENISTE, José. Dicionário Yorubá-Português. Rio de Janeiro: Bertrand Brasil, 2011.
(8) DAMATTA, Roberto. A casa e a rua: espaço, cidadania, mulher e morte no Brasil. São Paulo: Brasiliense, 1985.
(9) ABRANTES, Samuel Sampaio. Atotô, Obaluayê Ajuberu. Um olhar semiológico sobre a indumentária de Obaluayê. Rio de Janeiro: UFRJ – EBA, dissertação de mestrado, 1996.
(10) MOTA, Emília Guimarães. Omolu quer todo mundo no Olubaje: o cotidiano de um terreiro goiano durante a pandemia. Natal: Artigo dossiê para a Revista Equatorial, Natal, v. 9, n. 16, jan./jun. 2022. ISSN: 2446-5674.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 The Journal of Food and Culture of the Americas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.