Pine nut in the traditional diet of the kaingang from Paraná

Authors

DOI:

https://doi.org/10.35953/raca.v6i1.216

Keywords:

Pinenut, Kaingang, Paraná, Araucaria angustifólia, Food

Abstract

The objective of this article is to analyze the relationship between the Kaingang people and Araucaria angustifolia and pine nuts, considering their cultural, ecological, and dietary aspects. The methodology employed is an integrative review of studies addressing the Kaingang people, their territory, food practices, and religious rituals. The analysis highlights the importance of pine nuts as a central element in traditional food and the construction of the Kaingang cultural identity, as well as its connection to their religious worldview, evidenced in the Kiki ritual, which involves connection with the dead and nature. The Kaingang, belonging to the southern Jê group, have a profound bond with nature and use natural resources sustainably, integrating practices of gathering and cultivating plants and animals. The research also examines the impacts of colonization, which resulted in the reduction of indigenous lands and the confinement of the Kaingang in 26 reservations. Despite these adversities, the Kaingang continue to preserve their cultural traditions, including pine nut gathering, which is essential not only for food but also for the expression of their cultural identity. The results indicate that the preservation of pine nuts and Araucaria angustifolia is fundamental for the continuity of cultural practices and food security for the Kaingang. The study suggests the need for public policies that promote the recognition and protection of this people's territorial and cultural rights, essential for their survival and well-being.

References

Ayres, A. D., Bartolome, M. M., & Brando, F. R. (2023). Etnologia dos Kaingang e seus territórios no estado do Paraná. Revista Brasileira de Desenvolvimento Territorial Sustentável GUAJU, 9. https://doi.org/10.5380/guaju.v%vi%i.87377.

Lappe, E., & Laroque, L. F. S. (2015, agosto). Indígenas e natureza: a reciprocidade entre os Kaingang e a natureza nas Terras Indígenas Por Fi Gâ, Jamã Tÿ Tãnh e Foxá. DMA, 34. http://www.revistas.ufpr.br/dma.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. (2010). Censo demográfico 2010: características gerais dos indígenas – resultados do universo. https://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/periodicos/95/cd_2010_indigenas_universo.pdf

Crestani, S. (2014). Memória alimentar Kaingang: aspectos na reserva indígena de Mangueirinha. Revista Semina, 11(1). https://seer.upf.br/index.php/ph/article/view/4377.

Branco, C. F., Perondi, M. A., & Ramos, J. D. D. (2022). Cosmopolíticas Kaingang no Kreie-bang-rê (Campos de Palmas/PR). Tellus, 22(48), 9–39. https://www.tellus.ucdb.br/tellus/article/view/818.

Becker, I. I. B. (1991). Alimentação dos índios Kaingáng do Rio Grande do Sul. Revista de Arqueologia da SAB, 6(1), 106–118. https://revista.sabnet.org/ojs/index.php/sab/article/view/85.

Collaço, J. H. L. (2013). Gastronomia: a trajetória de uma construção recente. Habitus, 11(2), 203–222. https://seer.pucgoias.edu.br/index.php/habitus/article/view/2865/1753.

Marques, L. M. (2022). “Se a gente tem terra para morar, a gente tem tudo”: reflexões sobre terra, território e territorialidade a partir da etnia Kaingang da Aldeia Gyró, Pelotas/RS [Dissertação de Mestrado, Universidade Federal de Pelotas]. https://repositorio.ufpel.edu.br/handle/prefix/9338?locale-attribute=es.

Roman, A. R., & Friedlander, M. R. (1998). Revisão integrativa de pesquisa aplicada à enfermagem. Cogitare Enfermagem, 3(2), 109–112. https://revistas.ufpr.br/cogitare/article/view/44358/26850.

Souza, M. T., Silva, M. D., & Carvalho, R. (2010). Revisão integrativa: o que é e como fazer. Einstein, 8(1 Pt 1), 102–106. https://www.scielo.br/j/eins/a/ZQTBkVJZqcWrTT34cXLjtBx/?format=pdf&lang=pt.

Gaudêncio, J. S. (2022). O saber indígena Kaingang: historiografia, etnociência e educação científica [Dissertação de Mestrado, Universidade de Coimbra]. https://estudogeral.uc.pt/handle/10316/100423.

Veiga, J. (2000). Cosmologia e práticas rituais Kaingang. Instituto de Filosofia e Ciências Humanas - IFCH, UNICAMP. https://www.cpei.ifch.unicamp.br/pf-cpei/%20/VeigaJuracilda.PDF.

Povo Kaingang. (2012). Povo Kaingang. Editora Oikos. https://acervo.socioambiental.org/sites/default/files/documents/KGD00131.pdf.

Roza, L. D., Bellé, T. R. L., Ubessi, L. D., Ribeiro, L. E., & Rios, K. R. (2011). A processualidade de preparações tradicionais indígenas à base de milho em cultura Kaingang. In XIX Seminário de Iniciação Científica (pp. 1–10). UNIJUÍ. https://publicacoeseventos.unijui.edu.br/index.php/salaoconhecimento/article/view/16747/15429.

Rosa, P. C. (2008). A noção de pessoa e a construção de corpos Kaingang na sociedade contemporânea. Espaço Ameríndio, 2(1), 15. https://seer.ufrgs.br/index.php/EspacoAmerindio/article/view/3125.

Pinheiro, N. S. (1992). Os nômades: etnohistória Kaingang e seu contexto: São Paulo, 1850–1912 [Dissertação de Mestrado, Universidade Estadual Paulista]. https://repositorio.unesp.br/bitstreams/ab3aee82-0e62-4d96-b29a-b36a8c0153ae/download.

Nimuendajú, C. (1993). Etnografia e indigenismo: sobre os Kaingang, os Ofaié-Xavante e os índios do Pará. Editora da UNICAMP. https://etnolinguistica.wdfiles.com/local--files/biblio%3Animuendaju-1993-%20etnografia/Nimuendaju_1993_EtnografiaEIndigenismo.pdf.

Queiroz, I. B., & Lino, J. T. (2021). O ritual do Kiki do povo Kaingang: cultura material de um ritual religioso indígena no Brasil meridional. Revista do Museu de Arqueologia e Etnologia, 36, 46–56. https://www.revistas.usp.br/revmae/article/view/172880/174862.

Silva, L. A. (2011). A história Kaingáng através do ritual do Kiki. Revista Santa Catarina em História, 5(1), 11–23. https://ojs.sites.ufsc.br/index.php/sceh/article/view/144/193.

Santos, A. J., Corso, N. M., Martins, G., & Bittencourt, E. (2002). Aspectos produtivos e comerciais do pinhão no estado do Paraná. Revista Floresta, 32(2). https://revistas.ufpr.br/floresta/article/view/2281.

Zanette, F., Danner, M. A., Constantino, V., & Wendling, I. (2017). Particularidades e biologia reprodutiva de Araucaria angustifolia. In Embrapa (Cap. 1). https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/1071142/particularidades-e-biologia-reprodutiva-de-araucaria-angustifolia.

Peres, J. A. (2018). Indígenas, não indígenas e pinhões: fartura e conflitos em Santa Catarina no século XIX. In E. Nodari (Org.), Fronteiras fluidas: florestas com araucárias na América Meridional (pp. 134–151). https://www.researchgate.net/profile/Eunice-Nodari/publication/343319101.

Silveira, H. M., & Fraga, N. C. (2015). Fogo de (no) chão: pinhão, quirera e chimarrão – a comida como base cultural da Região do Contestado. Revista Nep, 1(1), 303–327. https://www.researchgate.net/publication/304219261.

Godoy, R. C. B., Deliza, R., Negre, M. F. O., & Santos, G. G. (2018). Consumidor de pinhão: hábitos, atributos de importância e percepção. Pesquisa Florestal Brasileira, 38(1), 1–9. https://pfb.cnpf.embrapa.br/pfb/index.php/pfb/article/view/1655/1634.

Becker, I. I. B. (1976). O índio Kaingáng no Rio Grande do Sul. Pesquisas: Antropologia, 29, 1–329. https://www.anchietano.unisinos.br/publicacoes/antropologia/volumes/029.pdf.

26. Collaço, J. H. L., Menasche, R., & Roim, T. P. B. (2024). Trajetórias da Antropologia da Alimentação no Brasil. Revista de Alimentação e Cultura das Américas (RACA), 5(1), 4–24. https://doi.org/10.35953/raca.v5i1.193.

Published

2020-08-31

How to Cite

1.
Rocha I da C, Freitas MLB, Martins IF, de Amorim Cini R. Pine nut in the traditional diet of the kaingang from Paraná. Rev. Alim. Cult. Amer [Internet]. 2020 Aug. 31 [cited 2025 Sep. 8];6(1):23-41. Available from: https://raca.fiocruz.br/index.php/raca/article/view/216

Issue

Section

Article