Hospitality and commensality characteristics in the collective consumption of beers: traditional african beer and cauim

Authors

DOI:

https://doi.org/10.35953/raca.v3i1.118

Keywords:

Hospitality, Beer, Ritual consumption, Beverages, Commensality

Abstract

Commensality, as a hospitality dimension, is the sharing of food and drink, universally celebrated in cultures and religions around the globe. Beer, present in moments of enjoyment, socialization, and leisure, transposes these modern concepts of consumption through the symbolic consumption of some archaic variants, such as African sorghum and millet beers and South American indigenous cauim – technically, both beers. The ritualized consumption of these drinks offers interesting bridges with concepts of hospitality and commensality, establishing relations between ritual and gift, the philosophical stone of hospitality. The essay is divided in four parts: an introduction to the concepts of hospitality, commensality, and beer; a second part on the collective consumption of African beers; a third part on Amerindian fermented beverages, especially cauim; and a fourth part, the relational analysis between hospitality, commensality, and traditional beers. This manuscript, an essay on the relationships between hospitality, commensality, and some traditional drinks, analyzes and clarifies the social and cultural connections of drinking together, in its African and South American symbolic meanings.

Author Biographies

Robert Kenzo Falck, Universidade Anhembi Morumbi

É doutorando e possui mestrado em Hospitalidade (2020), ambos pela Universidade Anhembi Morumbi; especialista em Gestão de Negócios em Hotelaria - Fundação Armando Álvares Penteado (2001) e graduado no Curso Superior em Hotelaria - Serviço Nacional de Aprendizagem Comercial (1996). Atualmente, é professor do curso de Gastronomia do Centro Universitário Estácio de São Paulo, além de sommelier de cervejas e consultor do SESC-SP. Possui bolsa integral de doutorado pela CAPES. Trabalhou diretamente na área operacional de restaurantes em todos os cargos, de estagiário a chef de cozinha, por cerca de 10 anos, antes de ingressar no meio acadêmico. Tem experiência na área de Turismo, com ênfase em Gastronomia. Orcid: https://orcid.org/0000-0002-9645-2727

Elizabeth Kyoko Wada, Universidade Anhembi Morumbi (UAM)

Elizabeth K. Wada é professora e coordenadora do Programa de Mestrado e Doutorado em Hospitalidade e coordenadora do Programa de Mestrado e Doutorado em Gestão de Alimentos e Bebidas da universidade Anhembi Morumbi (UAM). Ela possui pós-doutorado em Turismo pela Universidade Federal do Paraná (UFPR). Ela possui doutorado e mestrado em Ciências da Comunicação pela Universidade de São Paulo (USP). Ela tem experência em docencia e práticas na área de turismo e hospitalidade. Ela é vice-presidente financeira da MPI Brasil e membro do Conselho de Administração da Bourbon Hotéis & Resorts. Orcid: https://orcid.org/0000-0001-7016-7365

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Published

2022-07-18

How to Cite

1.
Falck RK, Wada EK. Hospitality and commensality characteristics in the collective consumption of beers: traditional african beer and cauim. Rev. Alim. Cult. Amer [Internet]. 2022 Jul. 18 [cited 2025 Mar. 13];3(1):136-51. Available from: https://raca.fiocruz.br/index.php/raca/article/view/118